úterý 18. října 2016

Delphi a C++Builder Starter zdarma

Společnost Embarcadero na zatím blíže neurčenou dobu poskytuje slevu ve výši 100% na edice Starter nástrojů Delphi a C++Builder ve verzi 10.1 Berlin. Moderní prostředí pro práci s jazyky Object Pascal nebo C++ tak lze získat místo za původních 10 890 Kč zcela zdarma! Na rozdíl od všech ostatních produktů je edici Starter zdarma možno objednávat pouze na webovém obchodě společnosti Embarcadero (viz odkazy níže).

Co edice Starter nabízí

Starter edice nabízí zcela shodné prostředí jako vyšší edice. Je zde pokročilý editor kódu s našeptávačem, vizuální návrhář i knihovny VCL (Visual Component Library) a FireMonkey.
Lze vytvářet klasické i konzolové aplikace. Možnosti jazyka (ať již Object Pascalu nebo C++) nejsou nijak omezené. Jedná se tak o ideální nástroj pro ty, kdo se chtějí naučit objektovému programování nebo pro psaní nejrůznějších pomocných programů.

Delphi Starter Splash Screen

Postup pro uplatnění slevy a získání licence

1) Uplatněte slevu na webovém obchodě společnosti Embarcadero
Pro Delphi: https://www.embarcadero.com/app-development-tools-store/delphi
Pro C++Builder: https://www.embarcadero.com/app-development-tools-store/cbuilder

2) Vyberte edici Starter a zkontrolujte si, že výsledná cena je 0,- €

Výběr edice Starter

3) Svou volbu potvrďte stiskem tlačítka "Add to Cart"

4) Pokud již máte u společnosti Embarcadero založený účet EDN, přihlaste se pomocí tlačítka "Login". V opačném případě vyplňte do formuláře Vaše kontaktní údaje:

Registrační formulář

Nezapomeňte si vhodným způsobem uložit zvolené heslo. Bude Vám automaticky vytvořen účet EDN a zadaná e-mailová adresa spolu s heslem budou Vašimi přístupovými údaji!
Pro stažení instalace produktu pokračujte stiskem tlačítka "Download Now >".

5) Stáhněte si instalaci produktu.

Stažení instalace

6) Ve schránce zadané e-mailové adresy si vyzvedněte sériové číslo staženého produktu:

Licenční e-mail

7) Produkt nainstalujte. Dodaná licence je typu "Pojmenovaný uživatel". Získáváte tak oprávnění instalovat produkt na zvolené počítače (pracovní PC, domácí PC, notebook). Licence je vázána výhradně na uživatele a nesmí být sdílena s jinými osobami, uživatel rovněž nesmí používat stejnou licenci souběžně (tj. v jednu chvíli) na dvou počítačích.

Jaká jsou omezení

Cílové platformy - Delphi i C++Builder jsou multiplatformní nástroje, které umožňují překlad zdrojového kódu pro zvolený operační systém. Edice Starter podporuje pouze tvorbu aplikací pro 32-bitové Windows. Edice Professional přidává Win64 a Mac OS X. Pokud hodláte své aplikace šířit i na mobilní zařízení s operačními systémy Android nebo iOS, je třeba zakoupit edici Professional s Mobile Add-On balíčkem, nebo edici Enterprise.

Připojení k datovým zdrojům - Vývojové nástroje společnosti Embarcadero jsou vybaveny řadou technologií pro práci s daty. Aktuálně nejpoužívanější jsou FireDAC a IBExpress. Pro prezentaci dat se pak používají DataAware komponenty (VCL), nebo technologie LiveBindings (FMX). Edice Starter tyto vlastnosti nepodporuje. Pro lokální připojení (databáze je umístěna na stejném stroji jako aplikace) potřebujete edici Professional, pro připojení k databázovým strojům přes TCP/IP pak edici Professional s rozšířením FireDAC Add-On nebo edici Enterprise.

Komponenty - V edici Starter lze napsat prakticky cokoliv. Profesionální vývoj však přináší požadavky na daleko vyšší produktivitu. Většinou tak nedává smysl programovat to, co již existuje. Obrovskou předností nástrojů Delphi a C++Builder je široká nabídka hotových řešení dodávaných ve formě bezplatných či komerčních komponent. Proti vyšším edicím musíme u edice Starter oželet oblíbený návrhář výstupních sestav FastReport, komponenty IP*Works pro práci se síťovými protokoly nebo grafy TeeChart. I když obecně není licencí pro Starter "zakázáno" instalovat do prostředí externí komponenty, většinou tomu brání některá z technických omezení.

Licenční omezení - Edice Starter je komerční, časově neomezená licence. Přesto zde jsou určitá omezení. V rámci podniku smí být používáno nejvýše pět licencí. Uživatelé smějí prodávat aplikace nebo komponenty vytvořené pomocí edic Starter, roční příjem z prodaných licencí nebo služeb však nesmí přesáhnout ekvivalent 1000 amerických dolarů.
Bezplatně lze získat (stáhnout) pouze jednu licenci na jednu platnou e-mailovou adresu (EDN účet). Bezplatná licence neobsahuje službu předplatného a technické podpory.

Úplné porovnání dostupných edic nástrojů Delphi a C++Builder 10.1 Berlin naleznete zde.

Informace k instalaci

Přechod ze zkušební verze produktu - Je li na Vašem počítači instalovaná zkušební ("Trial") verze produktu, nejprve ji odinstalujte a z počítače odstraňte její licenční soubor (jeho název naleznete v aplikaci "LicenseManager", kterou lze spustit přímo z prostředí: hlavní nabídka -> Help -> License Manager).

Dejte si ale pozor: Nová instalace RAD Studia, Delphi nebo C++ Builderu hledá dříve instalované licence. Nalezne-li informaci o dříve instalované zkušební verzi, převezme automaticky její licenční informace (a to včetně data vypršení její platnosti). Uživatel není vyzván k zadání sériového čísla, nainstalovaný produkt neodpovídá zakoupené licenci a není tedy funkční.

Licenční manažer

Přechod na vyšší edici produktu - Společnost Embarcadero nepravidelně oslovuje uživatele marketingovými akcemi, které umožňují získat licence za výhodnější cenu. Pokud se rozhodnete zdarma získanou licenci upgradovat na některou z vyšších edic, je třeba dodržet následující postup:
1) Spustíme licenční manažer (viz výše). S jeho pomocí přidáte a zaregistrujete získané seriové číslo "vyšší" edice.
2) Stejně jako v případě zkušebních licencí z počítače ostraníme licenční soubor pro edici Starter.
3) Edici Starter odinstalujeme za pomoci nástroje "Windows Control Panel". Pokud instalujeme vyšší edici stejné verze, je možné přímo spustit instalační program, který předchozí instalaci odstraní automaticky.
4) Spustíme instalační program pro zakoupenou edici, který požádá o vložení nového licenčního klíče.

Žádné komentáře:

Okomentovat